Har precis kommit hem från en resa i Champagne i matens och champagnens tecken, och nu säger jag det! Jag har haft fel! Fransmännen är hur trevliga som helst, maten väldigt enkel och god och champagnen fantastisk!
Min kunskap om champagne var väldigt låg innan resan och jag inser att jag har massor att lär innan jag troligen ens kommer upp i grundläggande kunskap det vackra bubbelvinet.
känslan av perfektion infann sig under hel resan, besöket hos Charles Heidseck i Reims blev den första aha-upplevelsen när vi guidas ner i vitkalkade källare nerför 175 trappsteg, upplevelsen var nästan sakral när vi provade champagne i en källare lika hög som en domkyrka. Hit kommer det inga turister, oxh jag hoppas verkligen att de förblir så, det var en skatt av dess like att jag hoppas den blir okänd för alltid. Champagne serveras vid 11-12 grader varken kallare eller varmare och något som jag aldrig har reagerat över förut var storleken på bubblorna, de skall vara små, då försvinner de liksom in i vinet och när det hamnar i munnen blir det nästan som skum, en fantastisk upplevelse. En annan sak som kag aldrig har ens hört namnet på är att det finns många fler flaskaortet än en vanligt butelj eller Magnum. Storleken efter Le Magnum är Le Jereboam och den rymmer 3 liter. Den ännu större flaskan som rymmer 6 liter heter Le Matrusalem
Jag tänker inte grotta in mig i detaljer i hur man gör champagne. Men en sak som jag inte hade en aning om är att själva bubblorna kommer till av jäst som
Läggs i flaskan och som sedan tas bort därifrån genom att jästen hamnar i flaskhalsen, och tas sen bott därifrån genom hastig frysning. Innan den riktiga korken sätts in
Den lilla staden Epernay är mitt i det vackra champagnedistriket, här går avenue de champagne genom
Hela stan kantad av det ena stora champagnehuset efter det andra, riktigt maffigt, Der finns många mindre champagnehus som går att besöka inna i stan pv gott om
Mysiga restauranger, med massor av champagnesorter i sitt sortiment till ett betydligt mer överkomligare pris än hör hemma!
Jag vid ett flertalet tillfällen rest med matfolk så har det vi ätit varit det allra bästa, oxh jag har tyckt att det var svår mat. Men nu fick jag se ett helt annat kök, med enkla rätter, Små apertifer, mat lagad från grunden, goda ostar och söta efterrätter, jag har både smakat oxh sett ett land som jag vill ha mer Av, det är helt klart 😃
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar