söndag 12 januari 2014

Mat från Litauen

Under de senare åren har jag rest mycket i Litauen, och alltid ätit gott, enkel mat som är smakrik och faktum är att Litauerna verkligen tar vara på sina råvaror, använder mycket mer lokalproducerade grönsaker till exempel, och mycket är säsongsinspirerat. Därför blev jag jätte glad när jag hörde att en ny kokbok har kommit ut med Litauisk mat.

Ett av recepten som tyvärr inte var med i kokboken men som jag hittade ett litauiskt recept på som jag översatte med google translate är vitlökstekta brödpinnar med ost.
Ser kanske inte så smarrigt ut men tillsammans med en kall öl är det sååå gott.

Varje gång jag är i Litauen beställer vi in en tallrik med dessa brödpinnar som förrätt, ibland kommer det också in andra smårätter som torkat kött eller ostar.  Brödpinnarna nedan är naturligtvis helt kalorifria ;)  Ett bra ställe att både smaka god öl och äta gott är Avilys microbryggeri i Kaunas, läs mer här www.avilys.lt

 
Skär stavar med mörkt bröd, gärna med kummin i, ca 1 cm tjocka, 4 cm långa. gnid bördstavarna med pressad vitlök, alt. gör ett vitlöksmör och bred på.
 
Värm olja i en stekpanna, lägg i kumminfrön, pannan ska vara jätte varm och kumminfröna ska poppa innan du lägger i brödbitarna, stek brödpinnarna ordentligt på varje sida, de ska vara MER än gyllenbruna, lägg den sen på hushållspapper för att rinna av.
 
Blanda 1 1/2 dl fint riven vit cheddarost med 3 matskedar majonäs, värm i micron så osten smälter.
 
salta brödpinnarna lite innan och blanda brödpinnarna med den varma osten lägg upp på ett fat, ät direkt.
 
Mums!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar